De retter, der spises i Danmark, er et vindue ind i vores kultur. Den danske madkultur bygger især på danske traditioner og historiske fortællinger.
I dette indlæg præsenterer vi dig for 3 klassiske danske retter, som fortæller noget om Danmarks madkultur.
’Tunge retter’ med mange kalorier til det arbejdende folk
Danmark er et land, som er formet af århundreders landbrug og fiskeri. Og det præger i høj grad landets madkultur.
Danmark er, og har altid været, et landbrugssamfund. Før landbruget blev industrialiseret, var der mange små landbrug, hvor man dyrkede sine egne råvarer og var selvforsynende. Derfor er dansk madkultur blandt andet præget af lokale og sæsonbetonede råvarer, som fx kartofler, gulerødder, bælgfrugter og ikke mindst svinekød.
Det var hårdt og fysisk krævende at arbejde på gårdene, så der var brug for retter, der var mættende og energitætte og havde et højt kalorieindhold. Derfor er dansk madkultur også meget præget af fede retter, der er rige på kalorier.
Stegt flæsk med persillesovs
Stegt flæsk med persillesovs er tæt på at være definitionen på dansk madkultur. Retten har eksisteret siden slutningen af 1800-tallet, og er stadig en af favoritterne blandt danskerne i dag. Det er ikke uden grund, at retten er kåret som Danmarks nationalret.
Retten er et godt eksempel på, hvordan landets historie har præget madkulturen. Den består nemlig af pande- eller ovnstegte skiver af flæsk med kogte kartofler og bechamelsauce med smør og mel tilsat hakket persille.
Retten består udelukkende af råvarer, der dyrkes i Danmark, og er rig på fedt, kalorier og energi – perfekt efter en lang og hård arbejdsdag i marken.
Rødgrød med fløde
Rødgrød med fløde er en anden klassisk dansk ret, hvis historie faktisk går endnu længere tilbage, nemlig helt tilbage til 1600-tallet.
Rødgrød med fløde, hvis navn også er lidt af en øvelse i dansk udtale, startede oprindeligt som en fin ret for de velhavende, hvor den røde farve kom fra rødvin. Senere blev rødvinen erstattet med bær, særligt kirsebær, og udbredt til den brede befolkning.
Retten består primært af fløde eller mælk, sukker, røde bær og enten rismel, majsstivelse eller kartoffelmel – alt sammen ingredienser, som kan dyrkes i Danmark, og som giver godt med fylde.
Smørrebrød
Når det kommer til dansk madkultur, kommer vi ikke udenom smørrebrød.
Smørrebrødet har også sin oprindelse i det danske landbrug, hvor de hårdtarbejdende landmænd medbragte madpakker, ofte bestående af forskellig rugbrødsmadder, i marken, når de arbejdede. Rugbrødet var nærende og kunne kombineres med mange forskellige slags pålæg for at øge variationen.
Senere, i takt med industrialiseringen og urbaniseringen, blev smørrebrødet mere raffineret og solgt på caféer, restauranter og slagtere, og blev fint og fornemt pyntet.
Smørrebrød og rugbrødsmadder er stadig en vigtig del af dansk madkultur i dag, og fungerer både som hverdagsmad og gourmet. Rugbrødsmadder er fortsat danskernes foretrukne madpakke-ret, men fungerer også som den lette og hurtige aftensmad og som den lækre og fornemme gourmetoplevelse til fest.
De mest klassiske typer af smørrebrød er dyrlægens natmad, stjerneskud, kartoffelmad, flæskestegsmad og æg og rejer.
Dansk smørrebrød er en helt central del af dansk madkultur, og helt klart en af de danske retter, man bør opleve. Og det gode ved smørrebrød er, at mulighederne for pålæg er så mange, at der altid er noget, der falder i ens smag.
Andre vigtige retter i dansk madkultur
Der findes mange andre retter, som beskriver Danmark godt, og som du med fordel også kan prøve.
Frikadeller med brun sovs er fx en klassisk dansk hverdagsret med rødder i dansk landbrugstradition. Grønlangkål med brunede kartofler og flæsk er en klassisk dansk jule-ret, som ofte nydes som en del af julefrokosten.