nyt sprogprojekt Puljepenge til bedre dansk på jobbet

På opslagstavlen i undervisningslokalet hænger billeder af kontorstole, papirkurve og alt det, som en rengøringsmedarbejder møder i et gennemsnitligt kontorlandskab. Forløbet handler om at få oparbejdet et ordforråd, så man kan klare sig inden for rengøringsbranchen. Dagens undervisningstema handler om de personlige kompetencer, som man skal have for at kunne varetage et job hos Kongsvang Rengøringsservice.

Kursisterne er flygtninge eller andre integrationsborgere, som er i praktik hos rengøringsvirksomheden, Kongsvang Rengøringsservice i Aarhus. Virksomheden har søgt og fået penge fra Styrelsen for international rekruttering og integrations pulje (SIRI) ”Virksomhedsorganiseret danskundervisning” til at starte danskundervisning op på arbejdspladsen, som supplement til den ordinære danskuddannelse.

”Alene i 2017 havde vi 12 integrationsborgere i praktik, hvoraf de 11 fik job efterfølgende,” forklarer Cathrine Curting, som er HR- & Uddannelsesansvarlig hos Kongsvang Rengøringsservice.

”God integration på arbejdspladsen forudsætter, at vores praktikanter, der ikke har været længe i landet, hurtigt tilegner sig nogle basale danskfærdigheder, der gør det muligt for dem at forstå og arbejde efter vores arbejdsplaner, og samtidig få et godt kendskab til vores jobkultur. Så hvorfor ikke lade sprogundervisningen foregå i det naturlige arbejdsmiljø?”

Selve danskundervisningen varetages af A2B, som gennem længere tid har samarbejdet med Kongsvang Rengøringsservice og har solid erfaring med virksomhedsforlagt danskundervisning, der inddrager virksomhedens behov, materialer og interesser.

”Vi ved, at danskundervisning på arbejdspladsen er utrolig effektfuld. Kursisterne er motiverede for at lære både sprog og kultur, når det er knyttet til deres virkelighed og til deres fremtid,” forklarer Bine Jenshøj, som er centeransvarlig hos A2B i Aarhus.

Første hold af kursister begyndte deres virksomhedsforlagte danskundervisning i begyndelsen af oktober i uddannelsesafdelingen hos Kongsvang Rengøringsservice i Aarhus og fortsætter i et 50 timers forløb, hvor der løbende følges op på deres fremskridt af både sprogkonsulenten og virksomheden. Målet er, at få praktikanterne i ordinært arbejde og at bruge erfaringerne til at starter hold op andre steder i landet.