Lotte kom i job Man kan sagtens bage pizza med en hånd

Selvom kantinepersonalet på Varde Handelsskole dagligt laver mad til 1500 mennesker, er der både menneskeligt og arbejdsmæssigt overskud til at rumme en kollega, som ikke kører på fuld kraft.

Pizzasnegle, gulerodsboller og pølsehorn til 1500 mennesker – hver eneste dag. For ikke at tale om alt det andet mad, som skal produceres af de seks ansatte i kantinen på Varde Handelsskole. De har travlt lige fra morgenstunden, når alt skal laves fra bunden.

”Men vi har fundet ud af, at man sagtens kan bage pizza med en hånd,” siger kantineleder, Tina Nørby Andersen.

Hun og de øvrige kolleger i kantinen tog sidste år i mod 23-årige Lotte Ø Kristensen i et praktikforløb, som blev etableret i samarbejde med A2Bs center i Varde. Idéen var, at Lotte skulle afklares til et fleksjob.

Flere arbejdsopgaver

Lotte har en hjerneskade, der opstod, da hun som lille fik meningitis. Skaden betyder, at hun ikke har samme energi, som andre, og at arbejdsopgaverne skal være strukturerede og kendte.

”Vi skal have tid og overskud til medarbejdere, som har udfordringer. Alle bør tage et ansvar,” mener Tina.”Det kan godt være, at Lotte i begyndelsen kun kunne overskue at skrælle en pose gulerødder, men med tiden har hun kunnet påtage sig flere opgaver og er blevet en uundværlig del af teamet.”

Job giver identitet

I dag spænder arbejdsopgaverne vidt – fra at bage småkager til at stege bacon og stå ved kassen. Og efter praktikforløbet blev afsluttet, er Lotte blevet ansat i et fast fleksjob.

”Det er rigtig rart at have noget at stå op til,” siger Lotte og fortæller, at det faste job også har en betydning i forhold til andre mennesker.”Nu skal jeg ikke længere sige, at jeg er i praktik og prøve at forklare, hvad det er for noget. Det er bare dejligt at kunne sige, at jeg arbejder her og har fast job.”

Åbenhed fra start

Lotte nyder også at have fået kolleger og være en del af holdet, hvor det nok går stærkt, men hvor stemningen er god.

”Vi driller hinanden på den gode måde og griner af os selv. Lotte faldt bare til med det samme med sit gode humør og sin humor,” forklarer Tina.”Og så har det været vigtig for alle parter at være åbne om, hvilke udfordringer Lotte har. Det betyder, at kollegerne i kantinen, skolens øvrige personale og eleverne på skolen hjælper Lotte, hvis det er nødvendigt.”

En gevinst for alle

Undervejs i forløbet har virksomhedskonsulent, Jens Pasgaard, fra A2B centret i Varde bistået både Lotte og Tina.

”Set ud fra vores perspektiv har Jens været fantastisk. Vi har talt sammen mindst en gang om måneden for at afstemme om alt forløb som det skulle,” forklarer Tina.

Og over for Lotte har virksomhedskonsulenten været både ambassadør og den, der har udfordret.

”Jens har hjulpet mig rigtig meget. Vi har talt meget sammen, da jeg begyndte hos A2B og han har presset mig på en god måde,” fortæller Lotte.”Han bad mig fx selv om at finde ud af, hvor jeg kunne tænke mig at komme i praktik, og hvad jeg kunne tænke mig at lave.”

Både Tina og Lotte er ikke tvivl om, at det der begyndte som et praktikforløb, er endt med at komme begge til gode.

”Alle virksomheder burde give mennesker som Lotte en chance,” mener Tina.”Ofte kan de meget mere, end man lige tror, og det er samtidig en gevinst for virksomheden.”