THE NEXT ONLINE COURSE STARTS ON 24 JANUARY 2022

Ny madskole i samarbejde med Meyers Vejen til arbejdsmarkedet går gennem køkkenet

Et helt nyt projekt fyldt med madglæde er netop startet op i Hillerød og Halsnæs Kommuner. Projektet skal give personer med kognitive handicap smag for en fremtid i madbranchen.

Foto: Colourbox

Landet over kæmper restauranter, kantiner og cafeer med at finde arbejdskraft. Samtidig har en stor gruppe mennesker med kognitive handicap svært ved at finde en arbejdsplads, som kan rumme dem og tilbyde fleksible rammer. Et helt nyt projekt skal få de to ender til at mødes, så personer med kognitive handicap bliver klædt på til et job i fødevarebranchen.

Meyers Madhus og rådgivningsvirksomheden A2B står bag Madskolen, som sammen med Hillerød og Halsnæs Kommuner har fået tildelt 3,6 mio. kr. af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til at finde en ny vej til at få personer med kognitive handicap – fx autisme eller ADHD - i job.

”På Madskolen får deltagerne et forklæde på, og de lærer at lave mad fra den første dag. Vi træner vi dem i, hvad det vil sige at passe et job og indgå i relationer med kolleger og kunder. Samtidig ser vi på, hvilke ressourcer den enkelte kan bidrage med i en virksomhed i fødevarebranchen og matcher det med en konkret virksomhed. På den måde tror vi på, at vi kan nå målet om at få flere med kognitive handicap i job,” siger Iben Nielsen, markedschef i rådgivervirksomheden A2B, der står for den socialfaglige indsats i projektet. 

Konkrete opgaver

Meyers Madhus sikrer den madfaglige træningsbane for deltagerne i projektet gennem workshops, hvor deltagerne får hænderne i råvarerne og prøver kræfter med konkrete køkkenøvelser og madlavning.

 ”Vi oplever dagligt, hvad sanseligheden og glæden ved mad og måltider kan i forhold til at flytte og motivere personer. Mange processer i et køkken kan brydes ned til meget konkrete opgaver, som kan være et godt sted at begynde for personer med kognitive handicap og udvikle sig fra. Derfor har vi meget store forventninger til, hvad vi kan opnå med dette projekt,” siger Dorthe Petersen, som er direktør i Meyers Madhus.

Nye veje til beskæftigelse

Begge involverede kommuner sagde straks ja, da de blev spurgt om at deltage i projektet, og i Halsnæs Kommune er forventningerne høje:

”Vi vil altid gerne være med til at finde nye veje for at flytte borgere i beskæftigelse. Med dette projekt er vi med til at sikre virksomheder i kommunen den arbejdskraft, som de i høj grad mangler, og samtidig flytter vi en gruppe borgere meget tættere på et job, så det er en stor gevinst for alle,” siger Brian Borchersen Madsen, der er afdelingsleder i Halsnæs Kommune.

Thomas Elong (V), formand for Udvalget for Erhverv, Beskæftigelse og Turisme i Hillerød Kommune, supplerer:

"Vi ved, at mange af vores virksomheder inden for fødevarebranchen nærmest skriger på arbejdskraft, og det er spændende og interessant, at vi nu undersøger, om vi kan være med til at opkvalificerepersoner med kognitive handicap, således at de får såvel faglige som personlige kvalifikationer, der gør dem attraktive for branchen. Hvis det lykkes, er det en ren win win-situation, hvor virksomhederne sikres arbejdskraft, samtidigt med at personer, som ofte kan have svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, kommer i arbejde".

Madskolen åbnede i uge 45 og fortsætter frem til slutningen af 2021. Forløbet varer 26 uger, som er delt op i 13 ugers træningsbane og 13 ugers udebane, hvor deltagerne er i praktik i en virksomhed inden for fødevare- eller restaurationsbranchen.

FAKTA

  • Projektet "Madskolen for mennesker med kognitive handicap" er et samarbejde mellem Meyers Madhus og A2B
  • Forløbet varer 26 uger, som er delt op i 13 ugers træningsbane og 13 ugers udebane, hvor deltagerne er i praktik i en virksomhed indenfor fødevare- eller restaurationsbranchen
  • Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har støttet projektet med 3,6 mio. kr. ud af den samlede pulje på 21,2 mio. kr.
På Madskolen får deltagerne et forklæde på, og de lærer at lave mad fra den første dag. Vi træner vi dem i, hvad det vil sige at passe et job og indgå i relationer med kolleger og kunder. Iben Nielsen, markedschef, A2B
Contact | Kontakt

Skriv en besked, og vi vender tilbage til dig | Write a message and we will get back to you