Stefan Melgaard Andersen havde som 19-årig brug for en ekstra hånd for at finde sin plads på arbejdsmarkedet. Hjælpen fik han på A2Bs forløb for unge i Varde – og ikke mindst af Martin Jensen fra Janderup Autoservice, der gav Stefan en chance og sikrede ham en læreplads.

“Han har hænderne godt skruet på, han er en vellidt kollega, og så er han en dygtig mekaniker”.
Sådan beskriver Martin Jensen fra Janderup Autoservice Stefan Meldgaard Andersen, der i februar begyndte i mesterlære som mekaniker på værkstedet.
At han skulle ende med at få en eftertragtet mekanikerlæreplads lå ikke lige for, da Stefan Meldgaard Andersen for godt et år siden blev henvist til A2Bs forløb for unge ledige i Varde Kommune. Han havde været på et skoleforløb, der ikke lige var ham, derefter var han ledig i nogle måneder og var ikke afklaret med, hvad han gerne ville arbejde med. Kommunen henviste ham derfor til A2B.

Kompetencer og drømme
“Jeg havde arbejdet med nogle forskellige ting, men kunne ikke rigtigt finde et fast arbejde,” fortæller han.
På A2Bs ungeforløb handler indsatsen om at finde frem til den unges kompetencer og drømme og så matche det med den rette uddannelse eller det rette job. Indledningsvis arbejdede A2B konsulent Jens Pasgaard derfor med at finde frem til Stefan Meldgaard Andersens kompetencer og arbejdede med hans motivation i forhold til jobsøgning.
Stefan Meldgaard Andersen havde tidligere tænkt på at blive mekaniker, og hos A2B tog Jens Pasgaard som det næste fat i den mulighed og målrettede indsatsen. Sammen fandt de ud af, hvad en mekanikerlæreplads krævede, og hvordan forløbet ville være. Og dernæst gik jagten ind på en praktikplads, hvor Stefan kunne prøve jobbet af. Jens Pasgaard kontaktede Martin Jensen fra Janderup Autoservice for at høre om mulighederne for en praktikplads.

Et godt indtryk
“Jeg havde haft et par dårlige oplevelser med praktikanter, men det skulle jo ikke gå ud over Stefan. Jeg vil gerne være med til at give unge mennesker en mulighed, så jeg sagde ja til, at vi kunne mødes. Da jeg mødte Stefan fik jeg straks et godt indtryk af ham. Han er en god og smilende dreng og kunne lide at arbejde med biler, så han begyndte i praktik kort efter,” fortæller Martin Jensen.
Stefan Meldgaard Andersen faldt hurtigt på plads på værkstedet:
“Han faldt med det samme godt ind i jargonen med kollegerne. Og svenden, der gik sammen med ham, var meget imponeret og fortalte, at ”hænderne er fandeme godt skruet på”. Han var meget pligtopfyldende, men samtidig var der også nogle ting, han skulle lære helt fra bunden, f.eks. at møde til tiden,” fortæller Martin Jensen, der siden 2008 har ejet Janderup Autoservice knap 10 km vest for Varde.
“Det var fedt at arbejde der, og kollegerne var rigtigt søde. Jeg var glad for at komme ud og arbejde, så de kunne se potentialet i mig og måske give mig fast job,” siger Stefan Meldgaard Andersen, der var glad for praktikpladsen og derfor var klar, da Martin Jensen netop så hans potentiale og nævnte muligheden for en læreplads.

“Det går super”
“Jeg havde tænkt over, at jeg gerne ville have en lærling, og efter et par måneder kunne jeg se, at Stefan ville være god at få i lære. På den måde var praktikforløbet en god måde at se hinanden an på.,” fortæller Martin Jensen, der også har en anden lærling, Emil, ansat.
Som værkstedsejer føler Martin Jensen et ansvar og en forpligtelse for at være med til at uddanne de dygtige mekanikere, som værkstederne efterspørger. Han har sørget for, at uddannelsen bliver på en måde, der passer til Stefan Meldgaard Andersen.
“Han er ikke en skoledreng, så jeg har taget ham i mesterlære, så han ikke skal på de lange skoleforløb. Det er vi enige om, er det rette for ham,” siger Martin Jensen.
Stefan Melgaard Andersen er nu begyndt i lære, og han skal være i mesterlære i tre et halvt år, inden han er færdig med uddannelsen.
“Det går super. Jeg er rigtigt glad for at være her, og jeg er glad for at jeg nu får en uddannelse,” siger han.