Kandidater ved katederet Mohammed og Ahmad holder foredrag

Kandidater ved katederet

Mohammed Shantout og Ahmad Sharif deltog som oplægsholdere, da Støvring Gymnasium, arrangerede temadag om Mellemøsten. Oplægget havde de to venner forberedt på A2Bs sprogskole i Støvring, hvor de er elever tre dage om ugen.

Spørgsmålene og nysgerrigheden var stor, da 22-årige Mohammed og 21-årige Ahmad indtog pladsen bag katederet på Støvring Gymnasium. Eleverne ville bl.a. høre noget om de to unges egne oplevelser, om deres holdning til den danske flygtningepolitik, om deres nuværende drømme og deres hverdag i Danmark.

"Jeg er i praktik to dage om ugen og går på sprogskole tre dage," forklarede Mohammed, som også kunne fortælle, at det ikke kun er et nyt svært sprog, han og vennen lærer, men også et helt nyt alfabet og en anden læse-skriveretning.

"I starten var det svært at lære sproget, for man skal tale helt nede i halsen," forklarer Mohammed og peger grinende på struben.

Efter godt et år i klasselokalet hos A2B i Støvring har både Mohammed og Ahmad fået så fint styr på sproget og talen ned i halsen, at de sagtens kunne deltage i den dialog, som gymnasieelevernes spørgsmål udløste.

"Vi vil bare sig tak til Danmark," udbrød Mohammed, da samtalen faldt på flygtningepolitik, smykkelov og teltlejre.

"Vi vil bare sove uden bomber," supplerede Ahmad.

 Der blev også tid til at runde ligheder og forskelle på Danmark og Syrien. Mohammed og Ahmad havde, som en del af deres sprogundervisning, lavet et skriftligt oplæg til deres foredrag.

"I Syrien går alle i skole. Det er gratis ligesom i Danmark. Det er også gratis at komme til læge og på hospitalet, men man får ikke hjælp, hvis man ikke har noget arbejde," forklarede Mohammed, der inden han flygtede kørte entreprenørmaskiner i sin fars virksomhed. Ahmad gik i gymnasiet, da han måtte flygte fra Syrien.

I Danmark er både Mohammed og Ahmed i praktik sideløbende med, at de lærer sproget. Begge vil gerne have en uddannelse og planlægger at begynde på VUC.

"Men jeg vil gerne vende tilbage til Syrien en dag, når det er muligt," sagde Ahmad.

Foredraget var et led i det samarbejde, som A2B har med lokale uddannelsesinstitutioner i Støvring. Tidligere har elever fra Støvring Gymnasium været på besøg hos A2Bs sprogskole i Støvring for at lave interviews med flere af kandidaterne.