Mohammad Aref Moussa har bestået Danskuddannelse 1, men betaler nu selv for at komme til eksamen på Danskuddannelse 2, da han er nødt til at bestå den for at komme ind på drømmeuddannelsen som køkkenassistent. 

”Jeg vil allerhelst bare arbejde, men jeg ved nu, at jeg er nødt til at tage en uddannelse for at kunne få et job,” siger Mohammad Aref Moussa, der kommer fra Syrien og er kandidat på forløbet ”Opkvalificering til job” for ledige hos A2B i Hadsten. Han har gennem 27 år arbejdet i bagerier og køkkener, og siden han kom til Danmark for fire år siden har han været i praktik og søgt mange jobs i den branche. Uden held.

Betaler selv for uddannelsen

”Hver gang spørger de mig: Har du en uddannelse? Og når jeg siger nej, får jeg ikke jobbet,” fortæller han.

For at få ønskejobbet har han derfor besluttet at uddanne sig som ernæringsassistent, men det kræver, at han har en bestået Danskuddannelse 2 – og lige nu har han kun Danskuddannelse 1. Han har derfor besluttet selv at betale for som privatist at gå til eksamen på Danskuddannelse 2. Sproglig opkvalificering er i forvejen en del af A2Bs forløb ”Opkvalificering til job”, og da A2B har en meget individuel tilgang, hvor man sætter ind på de steder, hvor der er brug for opkvalificering for at komme tættere på selvforsørgelse, handler opkvalificeringen i Mohammad Aref Moussas tilfælde om at klæde ham på til at bestå eksamen.

A2B konsulenterne får inspiration og viden om, hvad der skal til for at bestå Danskuddannelse 2, fra kolleger på A2Bs sprogcentre, som står for danskuddannelsen i seks kommuner i Danmark.

Bedre hver dag

”Jeg får undervisning her hos A2B for at blive bedre til dansk, og jeg laver opgaver og læser bøger. Jeg skal bestå den danskuddannelse, for jeg vil gerne i gang med uddannelsen,” siger Mohammad Aref Moussa.

”Jeg er blevet bedre til at tale dansk, og nu forstår jeg ca. 70 pct. af alt, jeg hører. Jeg er glad for at gå her hos A2B, fordi jeg taler dansk med de andre her, og jeg kan mærke, at jeg bliver bedre til det hver dag,” siger han.

Mohammad Aref Moussa har været glad for at være i praktikker på danske arbejdspladser, og han har også været en populær praktikant. Han er nemlig hurtigt faldet ind i virksomhedernes jargon og har forstået de kollegiale drillerier, fortæller konsulent hos A2B i Hadsten Jan Lund.

”Mohamad har fanget den danske humor og er god til at lave sjov med andre, og grine med kollegerne. Det har haft stor betydning for, at han er faldet hurtigt og godt til, når han har været i praktik,” siger han.

For Mohammad Aref Moussa er humoren en helt naturlig ting, som han slet ikke kan lade være med at bruge.

”For mig handler arbejde ikke bare om at arbejde. Man har det bedre, hvis man også har det sjovt. Så suser dagen af sted, og derfor kan jeg godt lide at have det sjovt med kollegerne,” siger han.

Han kan først tilmelde sig uddannelsen som ernæringsassistent, når Danskuddannelse 2 er i hus, men han regner med at begynde på uddannelsen efter sommerferien. Og efter de halvandet års uddannelse håber han på endelig at kunne begynde på drømmejobbet i et køkken eller i et bageri.