Jean-Claude Dogo behøvede kun otte dage på et A2B forløb for ledige. Så havde han lært så meget om det danske arbejdsmarked, fået styr på sit CV og var blevet trænet så godt i jobsamtalen, at drømmen om et job i Danmark blev virkelighed. 

Fundraiser i Folkekirkens Nødhjælp er titlen, som den 45-årige Jean-Claude Dogo fra Elfenbenskysten om kort tid kan præsentere sig selv med. Lige siden han for to år siden kom til Danmark, har han haft et stort ønske om at finde et job og forsørge sin familie, og efter otte dages undervisning og individuel rådgivning på A2Bs forløb i Hadsten er drømmen gået i opfyldelse. 

”Jeg er så glad for jobbet, og jeg er spændt på at komme i gang. Jeg har hele tiden haft den der vilje til at få et arbejde og komme ud af kontanthjælpssystemet. Så det er skønt, at det nu er lykkedes. Jeg tror også, at jeg bliver meget bedre til dansk, når jeg kommer ud på en arbejdsplads,” siger han, der dog allerede taler et sikkert dansk, hvor dialekten er tydelig, men ordforrådet stort og udtalen omhyggelig.

Ledig i en måned

Jean-Claude Dogo har fra sit hjemland en universitetsuddannelse i økonomi og ledelse, og han har blandt andet arbejdet som økonomisk rådgiver og særlig rådgiver. Da han kom til Danmark som flygtning begyndte han på Danskuddannelse 3 på den lokale sprogskole, og knap to år senere bestod han uddannelsen. Han gik derefter ledig i knap en måned, hvor han uden held søgte en række jobs, inden sagsbehandleren henviste ham til forløbet hos A2B. 

Hos A2B er tilgangen individuel, og konsulenterne fokuserer derfor præcis på de steder, hvor den enkelte kandidat har brug for opkvalificering for at komme i job. Jean-Claude Dogo havde brug for at vide noget om, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer, han havde brug for hjælp til at få struktur på sit CV og endelig manglede han at træne jobsamtalen. 

Arbejdskultur i Danmark

”På sprogskolen havde jeg lært om arbejdsmarkedet, men hos A2B lærte jeg mere om, hvordan arbejdspladskulturen er i Danmark. Hvordan man er sammen med kolleger, hvordan man taler med chefen, hvordan er man høflig og viser respekt. Jeg vidste ingenting om det, så jeg var glad for at lære specifikt, hvordan man gør, og for at lære de udtryk, man bruger på en arbejdsplads,” fortæller han.

Hos A2B fik han desuden hjælp til at få mere struktur på det CV, han allerede selv havde været i gang med:

”Jeg havde selv lavet et CV, men da jeg talte med konsulenten kunne jeg godt se, at det ikke var bygget rigtigt op, så jeg fik mere struktur på det,” siger Jean-Claude Dogo.

Da CV’et var klar, sendte han en ansøgning til Folkekirkens Nødhjælp, der søgte fundraisere til kontoret i Aarhus. Få dage senere fik han et opkald om, at han var inviteret til sin første jobsamtale i Danmark. Han havde brug for at vide mere om, hvordan en jobsamtalen foregår, og derfor fik han individuel rådgivning af A2B konsulent Jan Lund, der bl.a. førte ham gennem en hel jobsamtale som et rollespil. Jean-Claude Dogo klarede rollespillet til topkarakter, og det samme gjorde han til den rigtige jobsamtale. Derfor var glæden stor, da han fik opkaldet om, at han var ansat.

”Nu skal jeg begynde et nyt liv med et job i Danmark, og jeg glæder mig meget. Det er meget vigtigt for mig at få det arbejde, og jeg er glad for den hjælp, jeg har fået,” siger Jean-Claude Dogo.