mød en kandidat Fra nedtur til uddannelse

Hun kunne nærmest ikke gå ind ad døren til A2Bs center i Hadsten for to år siden på grund af bl.a. social fobi og manglende selvtillid. Nu er Dennie Moesgaard fuld af tro på sig selv og på vej mod en uddannelse som kontorassistent inden for spedition – og på vej mod selvforsørgelse. 

”Det kan godt være, at vi vælter. Men vi kan rejse os igen.”

Sådan lyder livslektien, som den 37-årige Dennie Moesgaard har lært på et forløb for kontanthjælpsmodtagere hos A2B i Hadsten. En lektie, som hun er glad for at kunne give videre til sine fire børn, og en lektie hun er stolt af selv at have arbejdet sig hen mod. For hun har prøvet at vælte, noget så eftertrykkeligt. Men hun har lige så eftertrykkeligt bevist, at hun kan rejse sig igen, så hun i dag står rankere og mere selvsikker end nogensinde. Med den hvide hue i hus – den første studenterhue i hele hendes families historie – efter en bestået HGV fra Århus Købmandsskole og med en stålsat vilje til hurtigst muligt at finde en læreplads inden for spedition.

Flere 10-taller

”Jeg er så stolt af den uddannelse. Det har ikke været en nem omgang, men jeg klarede mig igennem det, og fik flere 10-taller undervejs. Jeg kan stadig ikke helt forstå det, men jeg er faktisk blevet ret vild med erhvervsøkonomi,” fortæller Dennie Moesgaard, der ikke har tal på, hvor mange gange hun i løbet af sin svære opvækst ­­ fik at vide, at hun var dum og ikke duede til noget.

”Det betød, at jeg slet ikke kunne følge med i skolen. Jeg hadede matematik, og troede ikke, at jeg kunne finde ud af noget,” fortæller hun, der derefter har været i kontanthjælpssystemet og uden for arbejdsmarkedet i det meste af sit voksne liv. Hun har gennem årene bl.a. fået konstateret ADHD, som hun nu er effektivt medicineret for, fik konstateret en alvorlig rygsygdom og haft en stor psykisk nedtur i 2009, hvorefter hun udviklede en social fobi.

Et vendepunkt

I 2013 kom hun på forløbet for kontanthjælpsmodtagere hos A2B i Hadsten. Eller det vil sige: Hun kom ikke rigtigt ind ad døren, hendes sociale fobi gjorde det umuligt for hende at være sammen med de andre mennesker, der var mødt op.

”Jeg kom ind, men græd og hylede og gik så igen, og sådan gentog det sig i nogle dage. Men konsulenterne lod mig gøre tingene i mit tempo, der var intet pres, og lige så stille mødte jeg mere og mere op. Jeg opdagede at de andre her også havde det svært, og det fik mig til stille og roligt at falde til her og deltage.”

Den første opgave, Dennie Moesgaard blev sat til, var at lave et CV. Det blev en øjenåbner for hende, for selv om hun var overbevist om, at hun var dumt og ikke kunne noget, viste CV’et faktisk, at hun havde prøvet en del ting i sit liv. Og godt kunne finde ud af dem.

Hun bestemte sig for, at hun skulle gå efter et job på et plejehjem og var også i praktik på et, men A2Bs konsulent Jan Lund havde set et andet potentiale i Dennie Moesgaard, og sammen satte de målet om en kontoruddannelse.

Jagten på en praktikplads

”I min familie har der været tradition for at arbejde som chauffør og på lager, så derfor lå spedition lige for. Jeg har været i praktik hos en speditør, og det var fedt at arbejde der, så nu går jagten på en praktikplads ind,” fortæller hun.

Hun er under revalidering, men alligevel bad hun efter HGV-uddannelsen hendes sagsbehandler om igen at blive tilknyttet A2B. Og hun pålagde sig selv at skulle møde op hver dag og være i gang fuld tid, fordi hun ved, at A2B vil være vejen til en læreplads, og fordi hun ved, at hun stadig kan lære mere hos A2B.

En af de vigtigste ting, hun allerede har lært, er, at hvis der kommer problemer, kan hun selv gøre noget for at løse dem.

”Jeg fik f.eks. ondt i ryggen af at sidde, da jeg gik på HGV, og der hjalp Jan Lund mig med at bede om et hæve-/sænkeskrivebord, som gjorde det meget nemmere for mig. Tidligere ville sådan et problem få mig til at give op, men nu har jeg lært, at problemer kan løses,” fortæller Dennie Moesgaard, der regner med at arbejde i speditionsbranchen i mange år fremover.

”Hvis altså ikke jeg får smag for at læse videre. Jeg har luret på en finansuddannelse på Erhvervsakademi Aarhus, som ser spændende ud. Og jeg ved, at jeg vil kunne klare den, for jeg er nemlig ikke dum,” siger hun med et smil.