Drømmen er at blive selvstændig

 At arbejde og tjene sine egne penge er vigtigt for Jan Emo, der for halvandet år siden kom til Fredericia som flygtning fra Syrien. Han er derfor lykkelig for fuldtidsjobbet som slagter og drømmer om en dag at åbne sin egen kaffebar i Fredericia. 

Fuldtidsjobbet er for længst i hus, og nu er danskuddannelse 2 - med 10 i mundtlig eksamen - hos A2B også bestået. For den 31-årige Jan Emo, der er kurder fra Syrien, og hans familie har livet i Danmark formet sig optimalt.

”Vi er meget glade for at være her. Fredericia er en dejlig by, og min kone og vores børn er alle glade for at bo her,” fortæller Jan Emo, der her sidst på eftermiddagen netop er kommet hjem fra sit arbejde på Danish Crown slagteriet i Holsted.

”Det er et godt arbejde, men det er også hårdt. Jeg slagter køer, og man skal arbejde meget hurtigt,” fortæller han.

Jan Emo har arbejdet, siden han var 10 år, og han havde både arbejdet som slagter og tjener i Syrien. Da han kom til Fredericia i april 2014 var det hans mål at finde et arbejde hurtigt.

 

Savnede at arbejde

”Jeg har altid arbejdet, og jeg savnede det virkelig, da jeg kom til Danmark,” fortæller han.

På A2Bs danskuddannelse er der en arbejdsmarkedsrettet tilgang, hvor kandidaterne blandt andet lærer om det danske arbejdsmarked og om at lave et cv og søge job, og målet er, at kandidaterne er i job eller uddannelse, når de afslutter danskuddannelsen.
Efter kun et år i Fredericia og et år på danskuddannelsen fik Jan Emo gennem en ven at vide, at slagteriet i Holsted manglede ansatte, og han søgte straks jobbet. Og fik det.

”Jeg var så glad. Det er vigtigt for mig at tjene mine egne penge i stedet for at være på kontanthjælp. Nu er det mig selv, der tjener pengene,” forklarer han, og uddyber, at der økonomisk ikke er det store udbytte i forhold til at være på kontanthjælp, da hans kones ydelse bliver mindre, når han tjener flere penge. Men følelsen af selv at tjene pengene er væsentlig.

Da han begyndte på jobbet, flyttede han over på aftenundervisning på A2Bs sprogcenter i Fredericia, men han har stadig brugt dagtimerne på at dygtiggøre sig på dansk.

 

Lærer af nyhederne

”Jeg arbejder otte timer om dagen og hører dansk radio hele tiden. Jeg hører nyheder og lytter godt efter, når de taler. Jeg forstår i hvert fald 50 pct. af det, de siger, og jeg lærer mere hele tiden. Det interesserer mig meget at følge med, når de taler om flygtninge i Danmark, krigen i Syrien og om at lukke grænserne i Tyskland,” siger han. 

Jan Emos kone går på danskuddannelsen og er lige nu desuden i praktik på en skole, og også hun håber på at finde et arbejde i Danmark. Børnene på to og tre år trives i deres institutioner, og familien er alt i alt faldet godt til i Fredericia. Men Jan Emo drømmer om endnu mere i sit nye hjemland:

”Jeg er ved at spare penge op, for jeg vil gerne åbne min egen kaffebar i Fredericia en dag. Måske om fem år. Det skal nok lykkes,” siger han.