ud af depressionens skygge Ditte fandt sin rette hylde

En medarbejder med mange sygedage, som ikke taler ret meget og desuden løber fra en aftale. Det lyder ikke umiddelbart, som en god begyndelse på et samarbejde mellem en medarbejder og en arbejdsgiver.

"Men der var et eller andet ved Ditte, der gjorde, at jeg gav hende en chance,” siger Lene Kristiansen, som er indehaver af Bog & Idé i Varde, hvor 19-årige Ditte Christensen har været i praktik og nu er kommet i lære.

Da de to mødtes første gang, var der ellers både tavshed og skepsis i luften. Jobkonsulent fra A2B i Varde, Jens Pasgaard, havde sat mødet op.

”Lene var temmelig afvisende til at begynde med, men det lykkedes os at få en aftale med hende,” fortæller han.

For Lene Kristiansen havde før haft uheldige oplevelser med praktikforløb.

”Hvis folk ikke vil arbejde hos os og har viljen til at give det en chance, er det spild af alles tid,” mener hun.

Men hun sagde altså alligevel ja til at mødes med Ditte, som hun, ved det aftalte møde, fornemmede havde potentiale – også selvom hun næsten ikke sagde noget.

”Jeg havde aldrig prøvet at være til en samtale,” forklarer Ditte.

”Og var måske bange for at det bare ville være endnu et nederlag.”

Praktik med små bump

At arbejde hos en boghandler, var på Dittes ønskeseddel. Hun har altid været optaget af litteratur og af at læse. Det var blevet afklaret hos A2B, hvor Jens Pasgaard havde haft flere samtaler med Ditte, inden de kontaktede Lene Kristiansen. På det tidspunkt var Ditte fortsat hårdt ramt af depression og gik til behandling. Seks måneder tidligere var hun gået ud af 3.g., fordi både privatliv og skoleliv var blevet uoverskueligt og ødelæggende.

Hun begyndte i praktikforløb hos Bog & Idé i Varde op til november 2015. Forinden var Lene Kristiansen blevet informeret om, hvilke udfordringer og problemer Ditte havde. Derfor var flere sygedage end normalt en del af aftalen.

”Det gik rigtig godt fra begyndelsen. Ditte skulle aldrig sparkes i gang og havde ikke brug for lange forklaringer,” fortæller Lene.

Men d. 23. december kl. 17.05 smed Ditte en bombe, som fik Lene til at overveje om deres samarbejde skulle fortsætte.

”Hun fortæller, at hun altså ikke kommer på arbejde mellem jul og nytår,” erindrer Lene.

”Jeg var lige ved at eksplodere, men fik sovet på det. Senere fandt jeg ud af, at det handlede om, at hun skulle til Italien for at besøge familie, som betyder meget for hende. Men det var også mere måden, det blev gjort på, som gjorde mig vred.”

I dag gør det et stort indtryk på Ditte at høre Lene fortælle historien. Hun er klar over, at det ikke var smart. Episoden blev faktisk et vendepunkt for Ditte og for samarbejdet.

”Vi besluttede at tage et møde, hvor Jens også deltog, for jeg må indrømme, at jeg var bange for at blive for hård,” siger Lene Kristiansen.

”Mødet blev en ny begyndelse. Ditte begyndte at åbne sig mere og forstod, at hun kan stole på os.”

Nyt syn og mod på livet

I januar kom Ditte af med den antidepressive medicin og afsluttede sine behandlinger hos psykologen i løbet af foråret. Og i februar blev praktikken hos Bog & Idè i Varde på fuldtid. Pludselig blev det hele den omvendte verden. Hun kunne slet ikke få nok af at komme på arbejde.

”Jeg har fået et helt nyt syn på andre mennesker og fundet ud af, at det ikke er så farligt at lukke op og fortælle, hvad der er i vejen,” forklarer Ditte.

”Nu laver jeg en masse i fritiden og har fået det meget bedre både psykisk og fysisk. Jeg vælter ikke længere.”

Praktik er kun en midlertidig løsning, og at komme tilbage til gymnasiet var udelukket for Ditte. Hun ønskede i bund og grund at blive hos Bog & Idé. Efter lange overvejelser og undersøgelser af regler lykkedes det Lene at oprette en læreplads, så Ditte nu er i ordningen Ny mesterlære, hvor uddannelsens grundforløb foregår på arbejdspladsen og med kortere skoleforløb.

”I sidste uge var jeg til det første boghandlertræf på Fagskolen for at møde mine nye klassekammerater, og det var faktisk en rigtig god oplevelse,” siger Ditte og fortæller, at hun langt om længe har fundet sit ståsted, hvor der er trygt og godt at være.

”For jeg passer nok bare rigtig godt ind på hylden med fantasy-bøger.”