Det er rart at vide, at jeg får en uddannelse

En kriminel baggrund og mange år som ledig fik den 23-årige Jan Westergaard Jakobsen til at miste troen på, at han kunne få et job og en uddannelse. Efter et forløb hos A2B er han nu i gang med det, han længe havde drømt om: en læreplads som smed. 

Kroppen er godt brugt, når den 23-årige Jan Westergaard Jakobsen om eftermiddagen kommer hjem fra sin læreplads som smed hos Blaaholm A/S i Varde. Det er en træthed, han nyder.
”Det er skønt at være fysisk træt, fordi jeg har knoklet. Det er bedre end tidligere, hvor jeg bare var træt, fordi jeg havde set tv eller spillet computer hele dagen,” forklarer han.
Det har ikke ligget i kortene de senere år, at Jan Westergaard Jakobsen skulle få et job, og da slet ikke en af de eftertragtede lærepladser som smed. Hans forældre og bror har ingen uddannelse, og han har været ledig det meste af sit voksne liv. Da han samtidig har nogle anmærkninger på sin straffeattest, har han med tiden overbevist sig selv om, at han aldrig ville få arbejde.

Den første med en uddannelse
”Jeg har altid drømt om at blive smed og har haft en tanke om, at jeg skulle blive den første i min familie til at få en uddannelse. Men som årene er gået, har jeg mistet troen på det og har set mere og mere sort på det. Derfor er jeg ekstra glad for, at det nu er lykkedes,” siger han.
Forandringen kom, da Jan Westergaard Jakobsen begyndte på et forløb for unge ledige i Varde. Han forventede et forløb, hvor han kunne gemme sig i et hjørne bag en computer, men A2Bs konsulent Jens Pasgaard ville det anderledes.
Han talte med Jan Westergaard Jakobsen, rådgav ham og inddrog ham i samtaler med de andre unge på forløbet.
”Jeg er ikke god til det der med at sætte mig ned og snakke om tingene, og i begyndelsen sagde jeg ingenting. Men jeg blev langsomt mere åben og begyndte at sige noget. Gennem vores snakke fik Jens mig overbevist om, at jeg skulle se positivt på muligheden for at få et job. Og at jeg skulle kaste mig ud i at gøre noget ved det,” fortæller Jan Westergaard Jakobsen.

Et sæt ekstra hænder
Med udgangspunkt i drømmen om at blive smed fik Jens Pasgaard et møde i stand med Blaaholm om et praktikforløb.
Robert van Mannen, afdelingsleder hos Blaaholm, var med til mødet, og han kunne godt bruge et ekstra sæt hænder.
”Vi havde rigtigt travlt, og vi havde nogle opgaver, hvor vi sagtens kunne bruge noget ufaglært arbejdskraft. Jan virkede til at være en stille og rolig fyr, pålidelig og med gåpåmod, og derfor besluttede vi at tilbyde ham en praktikplads. Han gjorde det så godt, at vi forlængede praktikken,” fortæller Robert van Maanen, der jævnligt holdt opfølgningsmøder med Jens Pasgaard og Jan Westergaard Jakobsen.
Ved et af møderne fik Robert van Mannen mere at vide om Jan Westergaard Jakobsens kriminelle fortid, og han blev samtidig spurgt af Jens Pasgaard, om der kunne være mulighed for, at praktikken udviklede sig til en læreplads. Blaaholm er populær blandt unge, der gerne vil være smed, og virksomheden får derfor mange ansøgninger. Men Blaaholm valgte Jan Westergaard Jakobsen.
”Jeg vil gerne være med til at give ham en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet. Jeg ser på den Jan, jeg kender nu, og ikke på hans fortid. Og jeg ved, at jeg får en god lærling, fordi jeg har haft mulighed for at se ham an i praktikken. Jeg ved, at han er dygtig, at han gerne vil jobbet, at kollegerne kan lide ham, og at han passer godt ind på virksomheden,” siger Robert van Maanen.

Forældrene er stolte
Jan Westergaard Jakobsen er nu i gang med den fireårige uddannelse som smed.
”Det er rart at se fire år frem og så vide, at jeg har en uddannelse. Jeg er rigtigt stolt og glad for det, og mine forældre er også stolte af, at det er lykkedes for mig,” siger han.