Carsten koch: Der skal endnu større fokus på jobkultur

Det er helt centralt for flygtninges muligheder for at komme i arbejde, at de forstår den danske jobkultur. Det påpeger tidligere minister Carsten Koch, der nu er næstformand i AS3s bestyrelse.

 

Man skal møde til tiden, være effektiv i arbejdstiden og selv tage ansvar for at løse arbejdsopgaverne. Det er nogle af de ting, der er selvfølgelige for de fleste danskere i arbejde. Men for en nyankommen flygtning fra et land med en helt anden måde at arbejde på - en anden jobkultur - kan det være helt ukendt at gribe jobbet an på den måde.

En værdi for virksomhederne

- Derfor skal vi fra dag ét uddanne flygtninge i dansk jobkultur sideløbende med den opkvalificering, de får. Og vi skal være sikre på, at de får jobkulturen ind under huden, så de bliver en værdi for de virksomheder, vi gerne vil have til at ansætte dem, siger Carsten Koch, der er tidligere skatte- og sundhedsminister og har været formand for adskillige udvalg, der de senere år har nytænkt den danske beskæftigelsesindsats.

Han er nu næstformand i bestyrelsen i AS3, som A2B er en del af, og er her blandt andet meget engageret i indsatsen for at få flygtninge og indvandrere ud på det danske arbejdsmarked. Han mener, at jobkulturen er en væsentlig årsag til, at det har vist sig at være en vanskelig opgave:

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på A2Bs danskuddannelse

Tager fat og viser engagement

- Der har været en håndskyhed i integrationsindsatsen i forhold til at acceptere, at der er en kulturforskel mellem den måde, man arbejder på i Danmark, og den måde man f.eks. arbejder på i mellemøstlige lande. Danske virksomheder forventer, at en ansat tager fat, møder til tiden og udviser engagement - ellers finder de en anden til jobbet. Derfor skal vi sikre, at vi gør de nyankomne flygtninge og indvandrere i stand til at forstå og indgå i den jobkultur, så virksomhederne vælger dem, siger Carsten Koch. 

Med ændringen i danskuddannelsen, som nu er blevet meget mere virksomhedsrettet, er der allerede sket meget på den front, mener Carsten Koch, men der kan skrues endnu mere op.

Kræver en stærkere indsats

- Både på danskuddannelsen på sprogcentrene og i aktiveringsindsatserne skal man fra begyndelsen tale om jobkultur. Om hvordan man arbejder i Danmark og alle de skrevne og uskrevne regler om, hvordan man møder op, tager ansvar og udfører opgaverne, så flygtningene og indvandrerne virkelig forstår det.

Og han håber, at opgaven kan lykkes:

- Vi kan se, at arbejdskraft fra det østlige Europa meget nemt bliver integreret på arbejdsmarkedet i Danmark, og vi burde kunne få flygtninge og indvandrere den samme vej, men det kræver en meget stærkere indsats, end vi har set før, siger Carsten Koch.