efter kun fire måneder i danmark Chrispen er en del af holdet

Et praktikforløb handler ikke kun om at lære dansk. Det er ligeså vigtigt at få erfaring med det danske arbejdsmarked, opleve kulturen på en arbejdsplads og få et netværk. Den 19-årige Chrispen Kabangu fra Zambia er blendet godt ind i køkkenteamet på Comwell Hotel i Aarhus

Køkkenchefen og hans team har gennem de seneste to måneder ikke haft behov for at kalde forstærkninger ind, når der har været ekstra travlt i køkkenet på Comwell Hotel i Aarhus.

”Chrispen har været en ekstra hånd, og han har gjort det rigtig godt,” siger køkkenchef, Nikolaj Retpen.

”Det er dejligt at se, hvordan han bare blender ind i teamet. Vi har 18 kokke, og det er ikke altid nemt at komme ind i gruppen. Men det har Chrispen gjort. Han har selv været nysgerrig, og de andre har været gode til at få ham ind i fællesskabet.”

At det sociale i teamet fungerer, er for køkkenchefen noget af det vigtigste.

”Selvfølgelig skal vi også have fokus på sproget, men det sociale og det kulturelle er mindst ligeså vigtig for integrationen,” siger han.

For Chrispen har det været en stor oplevelse at være på en dansk arbejdsplads – og meget anderledes end i Zambia, hvorfra han er kommet til Danmark for kun fire måneder siden.

”I er mere frie i Danmark. Hvis der er en opgave, I gerne vil have, eller noget I gerne vil, så siger I det bare,” forklarer han.

”I Zambia er chefen gud. I Danmark er chefen tilgængelig, og man er ikke bange for ham.”

 Det er ingen hemmelighed, at Chrispen var noget skeptisk og nervøs for at skulle begynde i praktik som køkkenassistent på Comwell Hotel i Aarhus. Det der med at lave mad, var ikke hans stærke side. I Zambia har han færdiggjort studentereksamen, og på sigt drømmer han om at blive læge.

”Men jeg har fået en helt anden vinkel på madlavning og på arbejdet i en restaurant,” fortæller han.

”I begyndelsen vidste jeg ikke, hvad de forskellige råvarer skulle bruges til. Nu har jeg lært en masse om mad, som jeg også kan bruge, når jeg selv handler i supermarkedet.”

Chrispen taler lidt dansk og har også brugt praktikken til at lytte til sproget. Vigtige meddelelser har han fået på engelsk, og han har også talt fransk med en af kokkene.

”Jeg har lyttet rigtig meget. For mig er det en god måde at lære på,” fortæller han.

Om en måned er Chrispens praktikforløb på Comwell Hotel i Aarhus slut. Han skal fortsætte sin opkvalificering hos A2B. Herefter skal han i et nyt praktikforløb.

”Jeg vil gerne tilbage hertil,” fortæller han.

”Du er mere end velkommen,” svarer køkkenchef, Nikolaj Retpen.

 

Comwell Hotels er A2Bs faste praktiksamarbejdspartner. Hotelkæden tilbyder praktik på sine hoteller over hele landet bl.a. med opgaver inden for køkken, rengøring og vedligehold.